Forlaget desAHJn  
 

Foredrag

Stationsbyen Jyderup - signalement af en udvikling!
Et foredrag om en stationsbys historie indtil 1970. At det er slutåret, er ikke tilfældigt. Det var året, hvor sognekommunen Jyderup indgik i en ny storkommune, hvor den nyanlagte Skovvejen skabte nye muligheder for borgernes mobilitet, hvor supermarkedskæder for alvor begyndte at give de små detailhandlende konkurrence, og hvor byens kulturelle centrum, Hotel Skarridsø, ophørte som hotel. Kort sagt, 1970 var året som satte punktum for den udvikling, der startede med anlægget af Nordvestbanen i 1874, og året, hvor startskuddet lød til en ny.

Under stolte bøge ... Sølyst og omegn igennem 170 år!
Igennem 150 år har en smukt beliggende ejendom ved Skarresø givet plads til mange forskellige mennesker og deres aktiviteter. Ejendommen er Sølyst, som i første omgang var bolig for bedsteborgere og derefter adelige. Så blev den hjem for enlige mødre og deres børn og siden for piger med lettere psykisk handicap. Efter i en periode at have fungeret som skolehjem for vanskelige børn, blev der forsøgt etableret iværksætterhøjskole efterfulgt af kunstnerrefugium. I dag rummer bygningen Jyderup Højskole.
Om det og meget mere handler foredraget, hvor historien om Lerchehjemmet på Slagelsevej også inddrages. En institution, som igennem mange år fra 1891 havde en tæt tilknytning til Sølyst.

Ved juletid i stationsbyen.
December er Danmarks mest traditionsrige måneder. Forude ligger julen, men igennem årtier har vi danskere igennem julemåneden taget forskud på den store højtid. Adventslys tændes, julekalendere åbnes, oplyste guirlander og juletræer præger gadebilledet, forretningernes legetøjsvinduer bliver levende og meget, meget mere. Sådan er det i dag, og sådan var det i 1950'erne. Foredraget er et kalejdoskopisk portræt af barndommens jul i Jyderup - eller en hvilken som helst anden dansk stationsby - i 1950erne med blik til de omkringliggende årtier.

Opdraget til terror? - om 65 år med tegneserier!
Med udgangspunkt i sine rige oplevelser med tegneserier under opvæksten i 1950'erne - i skyggen af årtiets tegneseriehetz - fortæller foredragsholderen om sit liv med tegneserier og om hvordan holdningen til disse gradvist har ændret sig igennem årtierne.

Den danske tegneserietradition! - fra Storm P. til Strid.
Et kalejdoskopisk signalement i ord og billeder af denne rige danske tegneserietradition.
I takt med at opblomstringen af en stor gruppe talentfulde, danske tegneserieskabere, steg antallet af danskproducerede tegneserieudgivelser i 1980erne. Ved indgangen til det nye årtusinde leder en ny gruppe fortællelystne danske tegneseriskabere efter udgivere til deres tegneserier. De skal løfte arven efter årtiers bidragydere til den danske tegneserietradition. En tradition, der er lige så gammel som forrige århundrede, og som primært har givet udtryk for dansk humor, men også til spænding, eventyr og fantasi.

Frederik Brammings bidrag til den danske jul.
Foredrag i ord og billede om kravlenisseark, julekalendere, julekort, julehæfter, juleuroer og meget meget mere signeret Frederik Bramming. Siden 1930'erne har hans glade, grinende, tandløse nisser sat deres festlige præg på den danske jul. Og de gør det stadig, selvom Bramming har ligget i sin grav siden 1992.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredrag bestilles ved at kontakte Anders Hjorth-Jørgensen
tlf. 26 23 32  20
eller e-mail: desahjn@mail.dk

 
Fjorddalsvej 3, 4400 Kalundborg
tlf. 26 23 32 20, e-mail:
desahjn@mail.dk
 
 

HOME

Om forlaget
Udgivelser
Redaktion
Dialog
Køb
Kontakt
Begivenheder
 
Links
 
 
 
 
Design & tekst:
 
© 2013 by Anders Hjorth-Jørgensen