Velkommen til

Welcome to

TEGNESERIEMUSEET I DANMARK

THE COMICS MUSEUM
IN DENMARK

TEGNESERIEKULTUR

Home

Emneindex

Butik

Tegneseriemuseet DK

Postbox

Fra museets Arkiv

Redaktør

Wall of Fame

Museet
2010

Museumstjeneste

Divus' museum

Tegneseriehistorie DK

Tegneseriefotos DK

Biografier DK

Galleri DK

-

Tegneseriepuljen

wpe2F.jpg (8569 bytes)

 Film & tegneserier

Tegneseriemuseer

 

Bemærk: Dette websted opdateres ikke.
Det ophørte officielt ved indgangen til 2013.
Derfor vil en række links være døde
Men nu ligger det her som et historisk
dokument, hvor en stor del af indholdet
stadig har relevans.

 

DANSKE
TEGNESERIESKABERE

DANISH
COMICS ARTIST

HARRY NIELSEN

Harry Nielsen blev født 29.9.1896 i København og tog realeksamen i 1913. Derefter modtog han privatundervisning i malerkunst i 4 år. Ved 1. verdenskrigs slutning startede han som reklametegner, men begyndte så at tegne post- og julekort for Stenders forlag.
I 20'erne tegnede han forsider til flere børnebøger udgivet af Gyldendal. Desuden leverede han illustrationer til flere uge- og månedsblade.
I 1925 begyndte Harry Nielsen at arbejde for forlaget Aller, hvor han senere tegnede en hel del figurer til de indlagte modelteaterkomedier i Familie-Journalen, som i øvrigt drog megen nytte af hans evner som illustrator i de følgende årtier. 
I dette ugeblad nr. 13/1923 startede den engelske tegner Walter Booths eventyrserie Rob the Rover under den danske titel Mellem Sydhavets Pirater. Senere blev den til Willy på eventyr, som fortsatte indtil papirrestriktioner i Storbritanien under 2. verdenskrig tvang det engelske magasin Puck til at indstille serien. Derfor blev den i Familie-Journalen nr. 30/1941 afløst af  Lyman Youngs detektivserie Curley Harper (Willy Harper), som ikke havde meget med den "gamle" Willy at gøre.
Redaktionen var klar over det dårlige bytte, så allerede i nr. 41/1941 dukkede den "rigtige" Willy op igen i selskab med sine ledsagere fra 30´erne, Jonna og onkel Hans, og med den supermoderne flyvemaskine SM3 til rådighed. Ved tegnebordet sad nu Harry Nielsen.
I forhold til Booth viste han sig mere dynamisk. I Harry Nielsens Willy på eventyr var der i højere grad spænding billederne imellem, lay out´en brød med den traditionelle sideopbygning, og karakterbeskrivelsen var klar og entydig - hvor stereotyp den så end må forekomme i dag. Som leverandør af kulørt, medrivende tegneserieunderholdning var Harry Nielsen så absolut bemærkelsesværdig.
Hans sidste helside blev publiceret i nr. 38/1947, men ugen efterblev den afløst af en anden Willy, idet Frank Robbins´ Johnny Hazard kunne læses under denne titel.
Først i Familie-Journalen nr. 11/1956 dukkede Willy, Jonna og onkel Hans op igen - nu i det flyvende vidunder SM4, som bragte dem på eventyr i universet. Forfatteren var nu Aage Grauballe, tegneren Tage Andersen. De fortsatte serien indtil nr. 28/1977, hvor det definitivt var slut med at sende Willy på flere eventyr.
Fra 1941 tog Harry Nielsen sig også af småbørnsserien Bamse og Dukke Lise. Også den var af engelsk oprindelse og fik fast plads i Familie-Journalen i 30´erne.
I en børnevenlig streg tog Harry Nielsen - bla. til manuskript af Elisabeth Greve - udgangspunkt i de gamle folkeeventyr eller andre kendte og populære historier fra børnelitteraturen. Hans Bamse og Dukke Lise blandede drøm og legetøj, Grimm, H. C. Andersen og Defoe med jordbunden, idyllisk dagligdag. Den blev fortalt uden omsvøb i stemningsmættede billeder og underløbende tekst, som sammen hver for sig var lette at tilegne sig. Det samme var figurerne, for Harry Nielsen placerede med stor dygtighed deres karakteregenskaber uden på kroppen.
1941-58 udgav Aller 29 hæfter med Nielsens Bamse og Dukke Lise. I starten af 60´erne stoppede han på serien. Indtil sidste episode i Familie-Journalen 22.4.1985 blev den derefter varetaget af den danske tegner Humble. Hans af løser skulle have været Gil, men denne foretrak at starte en helt ny serie, Petter Hattemus.
Harry Nielsen  Willy på eventyr udkom 1943-44 i 3 hæfter. Han døde den 19.3.1983.