Tegneseriemuseet i Danmark
præsenterer

The Comics Museum in Denmark
presents

 

Thomas Arnel

Arne Thomsen blev født i København i 1922. I en alder af 17 år begyndte han som selvlært at tegne tegneserier og debuterede som tegneserieskaber i 1942 med Detektiv Snus og hans kloge hund i Chr. Eriksens børneblad Fritiden.
Under signaturen Athom leverede han fast de næste 17 år tegneserier til ugebladet Hus og Hjem, bl.a. Firmaet Nups (1942-43), Abu og Niutyn (1944) og Hjemløs (1950-51) - den sidste med tekst af bladets redaktør Lauritz Petersen. Desuden blev det til flere tegneseriegendigtninger af litterære klassikere som Skatteøen (1945), Guldbillen (1946), Græske Heltesagn (1951-52), Skibshunden (1953), Gøngehøvdingen (1955-56) og Kim (1957). Gøngehøvdingen blev dog aldrig afsluttet. Den blev stoppet i utide, fordi den ifølge Lauritz Petersen blev for lang. Maksimum måtte være 52 sider, for så var der en helside til hvert nummer af bladet igennem et år.
Da Hus og Hjem i slutningen af 50erne fik ændret sine ejerforhold og redaktionelle linie, måtte Arne Thomsen se sig om efter andet arbejde.
Igennem 60erne og 70erne arbejdede han indenfor reklamebranchen og rettede samtidig sine kunstneriske ambitioner mod den bildende kunst, bl.a. med deltagelse i en række Charlottenborg-udstillinger som resultat.
Arne Thomsen havde imidlertid svært ved at slippe tegneserierne, og i 1970erne begyndte han at udvikle den ide, som skulle blive til Calasandra.
Med Alex Raymond's Jens Lyn i bagagen og en fascination af og afsky overfor Philippe Druillet's makabre SF-tegneserier gav Thomas Arnel, som han nu kaldte sig, ideen form, og i 1991 udkom første hæfte af dette dybt personlige fabulerende, surrealistiske fantasy-epos om feen/troldkvinden Sandra Cala. Siden er det blevet til yderligere 13 fotokopierede A3-hæfter, som Thomas Arnel selv bekoster, og som tegneseriebutikken Stribeladen i Århus distribuerer. Værket breder sig nu over mere end 170 sider, men efter planen stopper Arnel først serien, når han begynder at ryste på hånden.
Den mandlige hovedperson i Calasandra hedder Ofil. Han optræder også - men betydeligt ældre - i albummet Ofil og bogæderne, som Den Arnelske Vennekreds bekostede udgivelsen af i 1994.
Denne tegneserie om lokomotivføreren Ofil og hans vidunder-veteran-robot-lokomotiv Garribald begyndte Arnel at udvikle og tegne sideløbende med Calasandra i 1970erne. Kun den sidste halve snes af ialt 89 sider manglede for at afslutte historien, da en udgivelse kom på tale. De blev tilføjet den surrealistiske historie, som på trods af sin lange tilblivelsesproces og Arnels vildtvoksende fantasi danner en overraskende.
I 1950erne var Athoms streg kendt af Hus og Hjem's brede læserkreds. I 90erne er Thomas Arnel kun kendt af få. Dog kunne læserne af Kulørte sider nr. 8/1988 stifte bekendtskab med hans streg og fabuleringsevne i 10-siders historien Prinsesse Gloriette. Efter planen skulle den efterfølges af en Jens Lyn- pastiche, men desværre stoppede Kulørte sider, inden den kunne realiseres.

 



wpe269.jpg (16204 bytes)

 

wpe270.jpg (13200 bytes)

 

wpe27D.jpg (10600 bytes)